Lektion 27/Kurs C: Tema – Bröllopsplanering/Lễ cưới ở Thụy Điển

1. Läsförståelse/ Đọc hiểu

Isebel går till jobbet som vanligt den här morgonen. Men idag är hon lite extra glad. Hon öppnar dörren till affärens personalingång. Där inne känner hon doften av nybakat bröd. Inne i bageriet står Tobias och lyfter ut plåtar ur ugnen. Där gräddar han dagens första nybakade bröd, som kunderna så ivrigt väntar på varje morgon.

Isebel: Hej Tobias!

Tobias hälsar glatt tillbaka medan han fortsätter med sitt arbete. Isebel undrar om någon kommer att lägga märke till det hon har på handen.

När det blir dags för dagens fikapaus, sitter Isebel vid bordet och vickar lite extra på ringfingret medan hon snurrar kaffekoppen i handen. En av tjejerna lägger genast märke till det.

Arbetskamrat: Isebel! Vad är det jag ser? Har du en förlovningsring på dig?

Isebel: Ja! Marisol friade i helgen!

Arbetskamrat: Nej, men vad romantiskt! Hur gick det till? Berätta!

Isebel: Hon hade lagat en så god middag när jag kom hem i fredags. Pelle skulle sova över hos en kompis, så det var bara hon och jag hemma. Så vid desserten tog hon fram en ask och ställde den stora frågan: Vill du gifta dig med mig? Jag svarade ja, såklart, och så gav hon mig en stor kyss och en kram.

Tobias: Oj! Det syns att du är glad! Grattis till förlovningen! När blir bröllopet?

Isebel: Till pingst. Jag hoppas att det blir fint väder då. Och alla träd och buskar knoppas. Jag minns min kompis bröllop för två år sedan. Hon envisades med att ha sitt bröllop på midsommar, men det blev inte alls så fint väder. Alla gäster fick samlas under ett tak och det blev lite rörigt.

Tobias: Ja, vädret kan vara lite varierande, men det kan det också vara vid pingst.

Isebel: Jag vet, men jag hoppas att det blir fint. Vi vill gifta oss i kyrkan

2. Vigsel i kyrkan

Cirka en tredjedel av alla som gifter sig gör det i kyrkan. Om en av personerna som gifter sig är medlem i Svenska kyrkan, får man lov att gifta sig i kyrkan. Till kyrkan kommer vänner och familj.

En kvinna som gifter sig kallas brud och hennes man är brudgum. Prästen viger brudparet. Brudparet står längst fram i kyrkan. Det finns ofta också en brudtärna, brudens bästa väninna. Det kan finnas flera brudtärnor, om bruden vill ha det så. Brudgummen kan välja en best man, en person som håller i ringarna, då de ska vigas i kyrkan. Best man är oftast brudgummens nära vän. Han ordnar också ofta underhållningen på bröllopsfesten

3. Borgerlig vigsel

Många vill inte gifta sig i kyrkan. Många människor i Sverige har gått ur Svenska kyrkan eller har aldrig blivit medlemmar, därför att de inte tror på Gud eller på det som Svenska kyrkan gör eller står för. Då kan man gifta sig borgerligt i rådhuset, stadshuset, på en båt eller på någon annan plats. Den som viger paret kallas vigselförrättare.

4. Berätta för en kompis om ett bröllop i ditt hemland.

Det kan vara ett bröllop du har varit på eller ditt eget bröllop om du är gift.

Försök besvara följande frågor:

  • När och på vilken plats var bröllopet?
  • Hur många gäster var där?
  • Vad hände under ceremonin, under festen?
  • Vilka särskilda traditioner har man under bröllopet?
  • Beskriv hur det såg ut.
  • Vad hade man på sig?
  • Vad äter man?
  • Var det någon underhållning?

3. Träna med film / luyện tập với video tại đây 

 

Lycka till ☺ och kom ihåg att du kan skriva till oss på hemsidan eller mejla till svafv2022@gmail.com

Chúc bạn may mắn, hãy nhớ rằng bạn có thể viết email cho chúng tôi trên trang wed hoặc gửi email đến svafv2022@gmail.com

Vänligen registrera dig som medlem för att få för att få vår senaste information så snart som möjligt.

Vui lòng đăng ký thành viên để nhận được thông tin mới nhất của chúng tôi sớm nhất có thể.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *