Lektion 4/Kurs D: Vår hälsa / Chủ đề Sức Khỏe – Tiếng Thụy Điển SFI D

Läsförståelse/ Đọc hiểu

1. Vår hälsa är vårt eget ansvar

Signaturen ” En sund själ i en sund kropp” har gjort följande inlägg på webbforumet Träna för livet:

Våra unika kroppar är inte byggda för stillasittande. En livsstil som präglas av slöhet och inaktivitet kan med stor sannolikhet leda till olika slags sjukdomar. Våra kroppar är byggda för rörelse. Vi mår bra när vi rör på oss. En balanserad kost i kombination med regelbunden motion är två viktiga sidor av ett hälsosamt liv. När vi tränar och äter nyttigtbidrar vi till vårt eget välmående.

Medvetenheten om vad som är hälsosamt och inte är nu större än någonsin. Vi får ständigt läsa och höra om vad som är rätt och fel. Tv, radio, tidningar och internet är fyllda av reportage och reklam som påminner oss om vad vi ska äta, hur vi ska leva och hur mycket vi bör träna.

Människan behöver röra på sig dagligen. Därför är det viktigt att var och en hittar den träningsform som passar honom eller henne bäst. Några tycker till exempel som simning, andra gillar att ta långa promenader, medan ytterligare andra föredrar att träna på gym. Det viktiga är att man gillar det man gör och att man håller sin kropp i rörelse oavsett vilken träningsform man väljer.

Men trots att många är så medvetna om hälsofrågor, och om vad som är bra och nyttig mat, lever vissa väldigt ohälsosamt. Någon föredrar kanske att äta godis och chips i stället för frukt och grönsaker. En annan väljer kanske att äta på gatukök eller en pizzeria i stället för att laga sin egen mat hemma. Och trots att många rökare vet om att rökning är dödligt farligt har de svårt att sluta.

Vad kan detta bero på? Är vi bara lata eller beror det på någonting annat? Många skyller på att de har för lite tid, eller att det kostar för mycket att laga nyttig mat. Att gå på gym är inte billigt, och att köpa bra mat kan kosta några kronor mer. Andra menar att även om vi har tid och pengar så är det största hindret brist på motivation. Vi orkar helt enkelt inte bry oss om vad vi äter eller hur mycket vi rör på oss.

Enligt en annan uppfattning beror allt på okunskap, att människor inte vet hur de bör ta hand om sin hälsa. Ingen behöver träna flera timmar om dagen på ett gym, eller för alltid avstå från hamburgare, för att få en god hälsa. Det behövs inga stora förändringar. Det kan till exempel räcka med att ta trapporna i stället för hissen. Små val kan få stor effekt.

Svenska Ordklass Uttal

Vietmesiska

stillasittande
att prägla
en slöhet
en inaktivitet
en sannolikhet
ett slag (en typ, en sort)
en rörelse
att röra på sig
en kost
hälsosam
nyttig
att bidra till
ett välmående
en medvetenhet
någonsin
ständig
fylld
att påmina
ytterligare
att föredra
att hålla
oavsett
medveten
lat
att skylla på
att orka
ett val

Uppgift 1: Svara på frågorna.

  1. Vad kan en stillasittande livsstil leda till?
  2. Varför är vi mer medvetna om hälsofrågor nu för tiden?
  3. Vad är viktigt när man väljer träningsform?
  4. Varför lever inte alla ett hälsosamt liv?

2. Marvins viktiga val

Silvana kommer hem en måndagskväll och ser sin man, Marvin, sittande i soffan med en stor skål med chips i famnen. På bordet framför honom står ett stort glas öl. Marvin håller fjärrkontrollen i handen och zappar mellan tv-kanalerna. Silvana suckar och skakar på huvudet. Hon går fram till sin man, tar den stora chips-skålen och ställer den på bordet. Hon sätter sig intill honom och ser anklagande på honom. Han tittar bort för han vill inte möta hennes blick. Silvana börjar prata med sin trötte man.

Silvana: Marvin, varför gör du så här mot dig själv? Du förstör ju din hälsa.

Marvin: Vad då? Vad har jag gjort? Får man inte vila och njuta lite?

Silvana: Spela inte oskyldig nu. Du vet vad jag menar- allt det här stillasittandet för mig tokig! Du måste börja tänka på din hälsa. Du klagar ju hela tiden på att du har ont i ryggen och i knäna. Du lider ju och mår dåligt av din ryggvärk. Vad tror du att det beror på? Du rör ju inte på dig!

Marvin: Jag är ju gammal. Jag är inte 20 år längre eller hur?

Silvana: Nej. Men du är inte heller 80 år. Du måste ta dig i kragen och börja motionera.

Marvin: Ja, men jag orkar inte. Jag är trött när jag kommer hem från jobbet.

Silvana: Ja, och varför är du då så slö och trött tror du? Om du började träna så skulle du märka att du blir piggare och starkare. Du kommer att orka mera.

Marvin: Och när hade du tänkt att jag skulle träna? Jag har ingen tid. Du vet att jag åker till jobbet kvart över sex varje dag och kommer hem trött och sliten på eftermiddagen.

Silvana: Du skyller alltid på att du inte har tid. Sluta med det! Tid är ingenting man har tid skapar man. Om du verkligen ville så skulle du kunna skapa den tiden.

Marvin: Snälla, kan du lägga av? Du gör ju värsta grejen av detta. Du överdriver.

Silvana: Nej. Jag bryr mig om dig. Jag vill inte se dig så här. Din hälsa kommer att försämras för varje dag som går. Du måste göra någonting åt det.

Marvin: Okej, men sluta tjata! Vad vill du att jag ska göra? Ska jag ut och springa nu?

Silvana: Nej, men du kanske kan börja tänka på vad du äter först och bli medveten om vad du stoppar i dig. Jag vill inte tjata på dig varje dag. Ät nyttig mat och sluta dricka öl på vardagar. Du kan till exempel gå ut med hunden varje dag. Ta trapporna i stället för att åka hiss. Du tycker ju om att simma, så du kan gå till simhallen i alla fall två gånger i veckan. Det räcker med att göra små saker. Jag säger inte att du ska gå på gym fem dagar i veckan, men du kan åtminstone börja röra på dig. Försök framför allt att göra det som du tycker är roligt.

Marvin blir tyst och tänker att Silvana faktiskt har rätt. Han reser sig upp och tar på sig sina gympaskor, tar hunden med sig och säger: ” Jag går ut och tar en promenad” . Silvana ler och svarar : Jag följer med dig.”

Svenska Ordklass Uttal Vietmesiska
en famn
en fjärrkontroll
att zappa
att sucka
att förstöra
oskyldig
tokig
att lida
en värk
ta sig i kragen
att märka
sliten
att skapa
att lägga av
att överdriva
att försämra
att göra någonting åt det
att tjata
att stoppa i
en simhall
åtminstone
framför allt
att resa sig upp

Uppgift 2: Svara på frågorna.

  1. Varför är Silvana arg?
  2. Vad skyller Marvin på?
  3. Vad klagar Marvin på hela tiden?
  4. Vilka råd ger Silvana till sin man?
  5. Varför tycker Marvin att hans fru överdriver?

Uppgift 3: Svara på brevet!

Hej,

Mitt namn är Andreas Axelsson och jag  jobbar som journalist på tidningen Den friska kroppen. Vi som jobbar på tidningen vill undersöka hur medvetna folk är om sin hälsa. Vi vill därdör veta hur du tar hand om din hälsa. Skriv och berätta, så bidrar du till större insikt bland våra läsare. Tack för din insats!

Med vänliga hälsningar,

Andreas Axelsson

Träna med film / luyện tập với video tại đây 

 

Lycka till ☺ och kom ihåg att du kan skriva till oss på hemsidan eller mejla till svafv2022@gmail.com

Chúc bạn may mắn, hãy nhớ rằng bạn có thể viết email cho chúng tôi trên trang wed hoặc gửi email đến svafv2022@gmail.com

Vänligen registrera dig som medlem för att få för att få vår senaste information så snart som möjligt.

Vui lòng đăng ký thành viên để nhận được thông tin mới nhất của chúng tôi sớm nhất có thể.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *