Lektion 6/ Kurs D: Den viktiga fritiden / Thời gian rảnh là quan trọng -SFI D

Läsförståelse/ Đọc hiểu

1. De viktiga fritiden

Många anser att fritid är det värdefullaste vi har. De tycker att fritiden är både hemligheten bakom och nyckeln till vår livskvalitet. Fritid ger oss ork och energi, samtidigt som den kan ge oss lust, vilja och förmåga att prestera ännu mer. Det är tack vare fritiden vi kan ladda våra batterier och återhämta oss efter olika påfrestningar. Det är även en tid då vi kan tänka på oss själva, göra det som får oss att må bättre, känna oss gladare och därmed villiga att ge ännu mer.

Alla behöver förstås ett arbete, men vi behöver också kunna ta ett steg tillbaka från arbetet och koppla bort det, för att kunna koppla av på riktigt. Det kan finnas mycket i ett arbete som kanske tynger oss och stjäl vår energi. Därför är det viktigt att kunna vila ordentligt, så att vi kan samla nya krafter.

Hur vi samlar nya krafter kan se väldigt olika ut från person till person. Vissa föredrar att sitta ensamma med en bok och en kopp kaffe, andra tycker mer om att umgås med nära och kära. Det är inte så märkvärdigt, eftersom vi alla är olika. Olika individer tycker om olika saker.

Men något som vi har gemensamt är själva ändamålet med vår fritid. Varför är fritid viktigt just för mig? Och hur utnyttjar jag min fritid på bästa möjliga sätt? Vad får jag ut av min egen tid? På sådana frågor kommer vi att se hur lika svaren är, oavsett vilka fritidsaktiviteter vi utövar. Det handlar i första hand om vårt välbefinnande. Oavsett vad vi gör eller inte för på vår fritid är syftet just att må bra. En person som väljer att resa bort gör det säkert av samma skäl som den som väljer att fridfullt sitta i ett rum, med sin favoritbok i handen eller med vacker musik i öronen. Båda gör det för att vila. Skillnaden ligger i vad just “vila” betyder för var och en. Morgondagens text kommer att handla om två personer som har helt olika syn på sin fritid.

Läsförståelse/ Đọc hiểu

Ordlistan gäller texten ” De viktiga fritiden”. Du reder ut ordklass, uttal och betydelse. Lexin och glosbe är den bästa hemsidan för dig att översätta nya svenska ord.

Dưới đây là danh sách từ trong đoạn ” De viktiga fritiden”. Bạn tìm ra loại từ, cách phát âm, nghĩa của từ. Lexin và Glosbe là trang wed tốt nhất để bạn dịch từ mới tiếng Thụy Điển.

Link lexin

Glosbe

Svenska Ordklass Uttal Vietmesiska
att anse
en hemlighet
en ork
en lust
en vilja
en förmågga
ett prestera
att ladda
att återhämta
en påfrestning
villig
att koppla bort
att koppla av
att tynga
att stjäla
att samla nya krafter
att föredra
nära och kära
märkvärdigt
gemensamt
att utnyttja
att utöva
i första hand
ett välbefinnande
var och en
en morgondag

Uppgift 1: Svara på frågorna.

  1. Hur ser många på fritiden?
  2. Vilka effekter har fritiden på oss?
  3. Varför behöver vi koppla bort arbetet när vi är lediga?
  4. Fritiden innebär olika saker för olika individer. Vad kan man också säga att den har gemensamt för många människor?
  5. Vilket är det främsta syftet med vår fritid?

2. Vad för du när du är ledig?

I gårdagens text läste vi att två personer kan ha helt olika syn på fritid och vila. Dagens text handlar just om det. Vi får läsa om Rimona och Sascha som inte har samma uppfattning om vila och fritid.

Både Sascha och Rimona är hårt arbetande kvinnor. Sascha jobbar som kock och Rimona på ett lager. Varje år ser de båda fram emot och längtar efter sin semester. Efter ett helt års slit är semestertiden en behövlig och välförtjänst paus, ett andrum då de kan återhämta sig och ladda batterierna. Båda anser att helgerna under året inte hjälper så mycket. Det är för korta och man hinner ändå inte koppla av ordentligt. Så en lång ledighet som semestern är verkligen det som varje heltidsarbetande person längtar efter. Men på frågan ” Vad gör du när du är ledig?” svarar de så här:

Sascha

När jag är ledig så är jag ledig. Det är jätteviktigt för mig att koppla bort allting för att kunna koppla av på riktigt. Jag läser inte mina mejl och försöker, så gott jag kan, att inte använda mobilen. Jag planerar verkligen ingenting. Jag vaknar på morgonen och låter sedan dagen överraska mig. Jag tar dagen om den kommer och gör bara det som jag känner för. Om jag får lust att ta en promenad så gör jag det. Om jag inte känner för att gå ut så stannar jag hemma. För mig handlar det om att inte behöva prestera och göra alla “måsten”. Det handlar om att må bra. Jag tycker att det är konstigt när jag hör om folk som gör så mycket, trots att de är lediga. Var med dina nära och kära. Njut av stillheten och den kravlösa tillvaro som äkta fritid ger. Glöm alla plikter och låt dem inte jaga dig. Slappna av och ta det lugnt!

Rimona

Fritiden är det som håller mig på gott humör och gör att jag vill fortsätta jobba. Det är tufft när måndagen börjar, men när fredagen närmar sig så känns det på något sätt lite lättare. Man blir glad, för man vet att man ska vara ledig i två dagar. Men som alla vet så går de här dagarna ganska fort, och så står man där igen på måndag morgon- som om man aldrig hade varit ledig egentligen. Nej, jag ser mycket mer fram emot semestern, för då är jag ledig i fem veckor. Det är då jag kan koppla av och samla kraft på riktigt. Jag brukar resa bort med två väninnor varje år. Ibland reser vi till samma ställe, ibland föredrar vi att åka till nya platser. Varje år kommer vi överens om vart vi ska resa och vad vi ska göra. Var och en av oss får vissa saker att ansvara för. En av oss är till exempel ansvarig för att boka resan till alla, en annan bestämmer de aktiviteter vi ska ägna oss åt och en väljer vilka restauranger vi ska gå till. Vi turas om varje år. I år är det min tur att bestämma aktiviteterna. För mig är det viktigt att planera allt jag ska göra på min semester. Jag vill njuta av min lediga tid till fullo. Jag lämnar inget åt slumpen.

Ordlistan gäller texten ” De viktiga fritiden”. Du reder ut ordklass, uttal och betydelse. Lexin och glosbe är den bästa hemsidan för dig att översätta nya svenska ord.

Dưới đây là danh sách từ trong đoạn ” De viktiga fritiden”. Bạn tìm ra loại từ, cách phát âm, nghĩa của từ. Lexin và Glosbe là trang wed tốt nhất để bạn dịch từ mới tiếng Thụy Điển.

Link lexin

Glosbe

Svenska Ordklass Uttal Vietmesiska
gårdagen
att ha en uppfattning
att se fram emot
ett slit
välförtjänt
ett andrum
att hinna
så got jag kan att
en stillhet
en tillvaro
en plikt
att jaga
att slappna av
närma sig
på något sätt
mycket mer
en väninna
ett ställe
visa
att turas om
till fullo
en slump

Uppgift 2: Svara på frågorna.

  1. Varför tycker Rimona och Sascha att helgerna inte är till någon större nytta?
  2. Vad är det viktigaste för Sascha?
  3. Varför gillar Rimona långa semestrar?
  4. Hur brukar Rimona planera sin semester varje år?

Uppgift 3: Ska vi träffas? Svara på brevet!

Svara på brevet!

Hej kära vän!

Hur mår du och hur är det med din familj? Hoppas att ni mår fint och att ni har det riktigt bra. Det var länge sedan vi träffades. Jag vet att du har mycket att göra och att språkstudierna tar mycket av din tid. Men glöm inte att vila också, så att du inte sliter ut dig. Fritiden är jätteviktig! Så vad tycker du? Ska vi gå ut och fika tillsammans eller gå och se en film? Skriv och berätta om hur du har det och vad du vill att vi ska göra. Jag är öppen för alla förslag.

Hör av dig!

Din trogna vän

Träna med film / luyện tập với video tại đây 

 

Lycka till ☺ och kom ihåg att du kan skriva till oss på hemsidan eller mejla till svafv2022@gmail.com

Chúc bạn may mắn, hãy nhớ rằng bạn có thể viết email cho chúng tôi trên trang wed hoặc gửi email đến svafv2022@gmail.com

Vänligen registrera dig som medlem för att få för att få vår senaste information så snart som möjligt.

Vui lòng đăng ký thành viên để nhận được thông tin mới nhất của chúng tôi sớm nhất có thể.

 

 

 

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *