Lektion 18/Kurs D: Bilden är inte bara mörk/ Luyện đọc hiểu tiếng Thụy Điển SFI D

1.Läsförståelse/ Đọc hiểu : Bilden är inte bara mörk

Gårdagens text handlade om hur svårt det kan vara för invandrare att hitta jobb i Sverige. Denna bild kan många uppleva som dyster eller till och med deprimerande. Men som vi också vet sår är världen inte bara svart eller vit. Den andra sidan av samma mynt ser tvärtom lovande ut. Det finns många invandrare som är anställda på stora företag och har höga positioner. Det finns också de som har startat egna företag och blivit framgångsrika. Men man måste komma ihåg att vägen till framgång sällan varit vare sig lätt eller spikrak. Många säger till exempel att man aldrig får ta något för givet. Det kräver både ett enormt engagemang och en stark vilja. Man går inte ge upp eller förlora tron på sig själv. Här nedan kan du läsa om Flora som kom till Sverige som 40 -åring från Ryssland och hur hon hittade vägen till sitt drömyrke – som lärare.

Flora kom till Sverige när hon var 40 år gammal. Det var kärleken som tog henne hit. Hon träffade sin nuvarande man i Ryssland där de arbetade tillsammans. När arbetet i Ryssland tog slut bestämde sig Flora för att resa med sin man till Sverige. Som ny och oerfaren i Sverige mötte Flora stora utmaningar. En av dem var språket. Hon hade arbetat som engelsklärare i hemlandet och var därför duktig på engelska. Flora gick så sfi och började så småningom lära sig några svenska ord och fraser. Flora tog tillvara på alla möjligheter som gavs. Hon klarade sin sfi- kurs och började jobba på olika arbetsplatser. Hon ville inte låta någonting hindra hennes. Hon hade ett bestämt mål i livet- att arbeta som lärare. Det var en självklarhet att fortsätta kämpa och inte ge upp.

Flora hade också två små barn som förstås behövde henne. Med målet i sikte, en stark ambition och utan att låta sig nedslås sökte Flora in till lärarutbildningen i Stockholm. Hon arbetade samtidigt som hon studerade. I dag, efter 22 år i Sverige, arbetar Flora som legitimerad och kvalificerad lärare i engleska och svenska som andraspråk.

Ordlistan gäller texten ” Bilden är inte bara mörk”. Du reder ut ordklass, uttal och betydelse. Lexin och glosbe är den bästa hemsidan för dig att översätta nya svenska ord.

Dưới đây là danh sách từ trong đoạn ” Bilden är inte bara mörk”. Bạn tìm ra loại từ, cách phát âm, nghĩa của từ. Lexin và Glosbe là trang wed tốt nhất để bạn dịch từ mới tiếng Thụy Điển.

Link lexin

Glosbe

Svenska Ordklass Uttal Vietmesiska
att handla om
att uppleva
dyster
deprimerande
andra sidan av samma mynt
lovande
spikrak
att ta för givet
enorm
att ge upp
nuvarande
en utmaning
så småningom
att kämpa
målet i sikte
att nedslås
legitimerad

2. Uppgift 1: Svara på frågorna.

  1. Varför kan man inte ta det för givet att man ska lyckas?
  2. Vad är det som verkar lovande för invandrare som vill arbeta i Sverige?
  3. Varför kom Flora till Sverige?
  4. Vad var nyckeln till Floras framgång?
  5. Vilka utmaningar mötte Flora i början?

Träna med film (referenskälla) / luyện tập với video tại đây ( Nguồn tham khảo) 

 

Lycka till ☺ och kom ihåg att du kan skriva till oss på hemsidan eller mejla till svafv2022@gmail.com

Chúc bạn may mắn, hãy nhớ rằng bạn có thể viết email cho chúng tôi trên trang wed hoặc gửi email đến svafv2022@gmail.com

Vänligen registrera dig som medlem för att få för att få vår senaste information så snart som möjligt.

Vui lòng đăng ký thành viên để nhận được thông tin mới nhất của chúng tôi sớm nhất có thể.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *