Lektion 1: Vad är en delegering?

I kommunens hälso och sjukvård får en sjuksköterska, genom delegering överlåta åt en annan personal ( till exempel undersköterska och vårdbiträde) att iordningställa och administrera läkemedel, En förutsättning för delegering är att en god och säker vård för vårdtagaren kan garanteras. Delegering av läkemedelshantering är vanligast. I de flesta fall gäller att den som delegerats läkemedelshantering kan utföra delegerade uppgifter för alla vårdtagare på arbetsplatsen. På delegeringsbeslutet ska stå var delegeringen gäller.

Även andra uppgifter kan delegeras t.ex omläggning av sår, skötsel av stomi, parenteral nutrition, kompressionsbehandling mfl. Sjukgymnaster och arbetsterapeuter kan delegera visa arbetsuppgifter till annan personal. Ofta gäller sådana delegeringar bara för en enskild boende och i samband med delegeringen ges också en skriftlig instruktion om hur uppgiften ska utföras för just den aktuelle boende.

Delegering bör ske efter säkerställande av den aktuella personens kompentens, erfarenhet, noggrannhet, omdöme, och lämplighet i övrigt. Delegeringar ska vara skriftliga, personliga och tidsbestämda till maximalt ett år och ska regelbundet följas upp.

Träna med film (referenskälla) / luyện tập với video tại đây ( Nguồn tham khảo) 

Lycka till ☺ och kom ihåg att du kan skriva till oss på hemsidan eller mejla till svafv2022@gmail.com

Chúc bạn may mắn, hãy nhớ rằng bạn có thể viết email cho chúng tôi trên trang wed hoặc gửi email đến svafv2022@gmail.com

Vänligen registrera dig som uppföljning fanpage för att få för att få vår senaste information så snart som möjligt.

Vui lòng đăng ký theo dõi fanpage của chúng tôi để nhận được thông tin mới nhất của chúng tôi sớm nhất có thể.

 

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *