Lektion 12: Läkemedel som du tar i ögonen

Läkemedel som du använder i ögonen finns som droppar och salva. Ögondroppar och ögonsalva kan användas mot bland annat allergier, infektioner, glaukom och torra ögon. Ögondroppar och ögonsalva innehåller verksamma ämnen som verkar på platsi ögat.

1. Att använda läkemedel i ögonen

Det kan skilja sig åt hur du ska använda olika läkemedel. Därför ska du alltid följa läkarens anvisningar och läsa informationen som finns på förpackningen, på förpackningens etikett och I den så kallade bipacksedeln. Bipacksedeln är det informationsblad som följer med läkemedelsförpackningen. Fråga på ett apotek om du är osäker på hur du ska göra.

Ögondroppar och ögonsalvor hark ort hållbarhetstid. Du ka vanligen inte använda samma flaska eller tub mer än en månad efter att du har öppnat den. Därför är det bra att skriva datum på förpackningen när den du öppnar den. Droppar och salvor som inte innehåller något konserveringsmedel har ännu kortare hållbarhetstid och bör användas inom en vecka.

Engångspipetter ska du vara använda en gång även om det finns läkemedel kvar I en öppnad pipett.

Om du behöver både droppar och salva ska du ta dropparna först.

2. Ögondroppar

En del ögondroppar ska förvaras i kylskåp. Det kan kännas obehagligt att droppa kalla ögondroppar i ögonen. Du kan därför förvara den förpackning du för tillfället använder i rumstempertur.

Ögondroppar på flaska har en liten pip som gör det lätt att droppa vätskan i ögonen. Många ögondroppar finns också som engångspipetter. Dosen anges i antal droppar.

3. Hur du använder ögondroppar

Vissa konserveringsedel som användas i ögondroppar kan missfärga mjuka kontaktlinser därför ska du ta ut linserna innan du tar sådana ögondroppa,och inte sätte in dem igen förran efter 10-30 minuter. Det varierar mellan olika ögondroppar hur länge du bör vänta och ofta stå det i bipacksedeln. Du  kan också fråga din läkare eller på en apotek.Ibland ska du ine använda kontaktlinser alls under behandlingstiden.Om du ska droppa flera sorters ögondroppa i samma öga bör det oftast gå minst fem minuter emellan, men det kan skilja sig mellan olika sorters ögondroppa.

Gör så här:

  • Tvätta händerna.
  • Ha gärna en spegeln framför dig.Luta huvudet något bakåt.
  • Rikta blicken uppåt och dra ner det under ögonlocket.
  • Håll pipen eller pipetten rakt över och tätt intill ögat. Försök att inte nudda ögat eller ögonfrasarna med flaskans pip, för att undvika att bakterier kommer in i flaskan.
  • Droppa innanför det nedre ögonlocket. Det finns olika typer av ögondroppaflaskor och i bipacksedeln kan du läsa hur du ska trycka ut dropparna.
  • Blunda i cirka en minut eller tryck lika lång tid över tårsäcken i ögonvrån. Det behöver du inte göra när du andvänder tårersättningsmedel.

Det kan också vara bra om någon  annan  kan hjälpa till att ge dropparna.

Ögondropparflaskor är oftast små med liten text, som kan vara svår att läsa. Ett tips är att färgmarkera flaskorna så att  det blir lättare att hålla reda på vilken som är vilken.

4. Droppstöd

Om du har svårt att pricka rätt med ögondropparna finns speciella droppstöd på apotek. Droppstöden fungerar som en sorts tratt och finns både för flaskor och för pipette. Det finns kostnadsfria droppstöd som passar de flesta flaskor och pipette. Några droppstöd kostar pengar, men om du får dem på recept går de att få utan kostnad. Droppstöd och även droppskydd kan skrivas t av läkere och en del sjuksköterskor, exempelvis distriktsköterskor.

5. Ögonsalva

Ögonsalva har ofta en mer långvarig effekt än ögondroppar. Salvtuben har en lång spets så att du lättare kan lägga salvan innanför det under ögonlocket. Ögonsalva finns också i engågspipetter. Dosen anges ofta i centrimeter.

6. Hur du använder ögonsalva

Gör så här:

  • Tvätta händerna.
  • Stå framför en spegel.
  • Dra ner det under ögonlocket.
  • Tryck försiktigt ut salvan i en sträng mellan under ögonlocket och ögat. Försök att inte nudda ögat. Försök att inte nudda ögat eller ögonfransarna med pipen, för att undvika att bakterier kommer in i tuben.
  • Blunda en stund och blinka några gånger så att salvan sprider sig över ögat.

Träna med film (referenskälla) / luyện tập với video tại đây ( Nguồn tham khảo) 

 

Lycka till ☺ och kom ihåg att du kan skriva till oss på hemsidan eller mejla till svafv2022@gmail.com

Chúc bạn may mắn, hãy nhớ rằng bạn có thể viết email cho chúng tôi trên trang wed hoặc gửi email đến svafv2022@gmail.com

Vänligen registrera dig som uppföljning fanpage för att få för att få vår senaste information så snart som möjligt.

Vui lòng đăng ký theo dõi fanpage của chúng tôi để nhận được thông tin mới nhất của chúng tôi sớm nhất có thể.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *