Lektion 19: Sena komplikationer vid diabetes

Diabetes kan på längre sikt leda till följdsjukdomar. Det är i första hand kroppens blodkärl, såväl de allra minsta kapillärerna som de stora pulsådrorna, som skadas vid diabetessjukdomen. Skador som kan uppstå:

  1. Ögon

I ögats näthinna förändras de små kärlen när de utsätts för det förhöjda blodsockret. Det kan på sikt ge grav synnedsättning och även blindhet.

     2. Njurar

Ett för högt blodsocker kan i längden påverka njurarna så att dessa inte kan utföra sin uppgift de vill äga.

     3. Hjärta/kärl

I hjärtat förekommer skador både i den stora kranskärlen och i de minsta kapillärerna. Hjärtat riskerar därför att ta skada vid diabetes. Kärlskadorna ökar risken för kärlkramp och hjärtinfarkt.

     4. Mag- tarmkanalen

Matstrupe, magsäck, tunntarm och tjocktarm kan också drabbas av kärlförändringar vilket leder till vad som kallas gastropares (förlångsammade rörelser i magtarmkanalen). Blodsockerläget påverkas och kostens sammansättning blir därigenom mycket betydelsefull.

5. Rörelseapparaten

Diabetiker har större benägenhet än andra att få problem med smärta och stelhet i händer, axlar och höfter. Orsaken till besvären tros vara den nedsatta cirkulationen i de små kärlen samt stel och ökad bindsvävsmängd. Besvären drabbar därför senor, muskler, ledband och ledkapslar.

6. Underben och fötter

De stora blodkärlen i benen kan få förträngningar som leder till smärtor. Den försämrade cirkulationen i underben och fötter tillsammans med de skador på nervsystemet, som ge nedsatt känsel (neuropati), ökar risken för sår som inte läker. På sikt kan det leda till amputation.

Träna med film (referenskälla) / luyện tập với video tại đây ( Nguồn tham khảo) 

 

Lycka till ☺ och kom ihåg att du kan skriva till oss på hemsidan eller mejla till svafv2022@gmail.com

Chúc bạn may mắn, hãy nhớ rằng bạn có thể viết email cho chúng tôi trên trang wed hoặc gửi email đến svafv2022@gmail.com

Vänligen registrera dig som uppföljning fanpage för att få för att få vår senaste information så snart som möjligt.

Vui lòng đăng ký theo dõi fanpage của chúng tôi để nhận được thông tin mới nhất của chúng tôi sớm nhất có thể.

 

 

 

 

 

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *