Lektion 14/Kurs B: Tema – Mitt jobb/ Chủ đề công việc tiếng Thụy Điển

Läsförståelse/ Đọc hiểu

1. Maria

Maria är nyanländ i Sverige. Hon kom hit för två år sedan. Livet i Syrien var väldigt svårt och farligt på grund av kriget. Maria lämnade landet och kom till Sverige. Hon lämnade ett vackert land och en stor familj. Hon lämnade också ett bra jobb.

I Sverige var det inte lätt för Maria i början. Det var kalt och mörkt när hon kom till Sverige. Hon hade inga varma kläder.

I Syrien hade Maria jobbat som rektor på en gammal skola, men här i Sverige är hon nu arbetslös. Hon kan inte prata svenska och har inga vänner här. Hon känner sig ensam och ledsen.

Men Maria vill kämpa. Hon vet att språket är mycket viktigt. Det är en viktig nyckel. Utan det svenska språket kan man inte hitta ett bra arbete. Maria vill hitta ett bra jobb i Sverige. Hon vet att det är svårt, men hon vet också att det inte är omöjligt.

Ordlistan gäller texten ” Maria”. Du reder ut ordklass, uttal och betydelse. Lexin och glosbe är den bästa hemsidan för dig att översätta nya svenska ord.

Dưới đây là danh sách từ trong đoạn ” Maria”. Bạn tìm ra loại từ, cách phát âm, nghĩa của từ. Lexin và Glosbe là trang wed tốt nhất để bạn dịch từ mới tiếng Thụy Điển.

Link lexin

Glosbe

Svenska Ordklass Uttal Vietmesiska
farlig
att lämna
mörk
varm
arbetslös
ensam
ledsen
att kämpa
viktig
en nyckel
omöjlig

Uppgift 1: Svara på frågorna.

  1. När kom Maria till Sverige?
  2. Var jobbade Maria i Syrien?
  3. Vad jobbade Maria som i Syrien?
  4. Hur var det när Maria kom till Sverige?
  5. Hur kände Maria sig när hon var ny i Sverige?
  6. Varför är språket viktigt för Maria?

2. Maria får ett jobb

Maria är ine arbetslös i dag. Hon sökte många jobb och till slut hon ett bra jobb. Hon arbetar som säljare på Ikea i dag. Dett var svårt att få ett jobb, men hon visste att det inte var omöjligt. Hon kämpade med språket, hon ville inte ge upp. Hon visste att språket är jätteviktigt.

Maria trivs på sitt arbete. Det är roligt och spännande. Hon tycker att lönen är bra och att hennes kollegor är trevliga. Maria jobbar heltid. Hon arbetar alla vardagar, men är ledig på helger och röda dagar.

Maria känner sig glad. Hon trivs bra nu. Men hon kommer ihåg den första tiden i Sverige. Den var jobbig och svår. Det var en mörk tid. Men nu ser framtiden ljus ut.

Ordlistan gäller texten ” Maria får ett jobb”. Du reder ut ordklass, uttal och betydelse. Lexin och glosbe är den bästa hemsidan för dig att översätta nya svenska ord.

Dưới đây là danh sách từ trong đoạn ” Maria får ett jobb”. Bạn tìm ra loại từ, cách phát âm, nghĩa của từ. Lexin và Glosbe là trang wed tốt nhất để bạn dịch từ mới tiếng Thụy Điển.

Link lexin

Glosbe

Svenska Ordklass Uttal Vietmesiska
att söka
till slut
en säljare
att ge upp
att trivas
spännande
en lön
en kollega
heltid
en vardag
på helger
att komma ihåg
jobbig
att se ut
en framtid
ljus

Uppgift 2: Svara på frågorna.

  1. Varför är språket viktig?
  2. Vad tycker Maria om jobbet?
  3. Hur är Maria kollegor?
  4. Hur jobbar Maria i dag?
  5. När jobbar Maria inte?
  6. Hur var Maria första tid i Sverige?

Träna med film / luyện tập với video tại đây 

 

Lycka till ☺ och kom ihåg att du kan skriva till oss på hemsidan eller mejla till svafv2022@gmail.com

Chúc bạn may mắn, hãy nhớ rằng bạn có thể viết email cho chúng tôi trên trang wed hoặc gửi email đến svafv2022@gmail.com

Vänligen registrera dig som medlem för att få för att få vår senaste information så snart som möjligt.

Vui lòng đăng ký thành viên để nhận được thông tin mới nhất của chúng tôi sớm nhất có thể.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *