Lektion 9/Kurs C: Att hitta bostad /Tìm nhà ở Thụy Điển

Läsförståelse: Att hitta bostad

I några kommuner är det ganska lätt att hitta lägenheter, i andra kommuner är det svårt.

Det kan vara mycket svårt att hitta hyreslägenheter i och nära stora städer. I populära stadsdelar kan det vara extra svårt. Många studenter behöver bo i större städer. Nyanlända invandrare vill gärna bo i stora städer. Med alla som söker bostad i de större städerna är det vanligt att bli inneboende eller hyra lägenhet i andra hand.

Om man väljer att bo lite utanför en stad är det oftast lättare att hitta en lägenhet. Utanför städer finns det ofta bra kommunikation med buss och tåg för de som behöver ta sig in till city.

Läsförståelse: Bostadsförmedling

Många städer har en bostadsförmedling med en webbsida på internet. Där kan man anmäla att man är intresserad av att hyra en lägenhet. Du behöver oftast själv gå in på hemsidan för att se om det har kommit några nya lediga lägenheter. När det finns en lägenhet så kan du söka den lägenheten.

Den som äger lägenheten eller huset kallas för hyresvärd. Hyresvärden väljer vilka personer som får komma och titta på lägenheten. Alla som har tittat på lägenheten måste tacka ja eller nej till hyresvärden. Hyresvärden bestämmer sedan vem som får förstahandskontrakt på lägenheten. Bostadsförmedlingen kan inte bestämma det.

Betalningsanmärkningar

En betalningsanmärkning betyder att du har missat att betala någon räkning. Då går den räkningen till kronofogden. När kronofogden får din räkning registrerar de dig som en person som inte sköter sina skulder.

Det kan bli svårt att få en lägenhet om du har skulder, eftersom de flesta hyresvärdar inte vill hyra ut till någon som inte kan sköta sin ekonomi.

Läsförståelse: Tips till dig som söker lägenhet

Det finns många olika sätt att söka bostad på. Förutom att söka lägenhet hos en bostadsförmedling kan du kontakta hyresvärden direkt. Många hyresvärdar har en egen webbsida där du kan anmäla att du är intresserad av en bostad.

Prata också med personer du känner om att du söker bostad. Fråga var de bor och vilken hyresvärd de har. Kanske kan du då få kontakt med någon hyresvärd som har en lägenhet ledig.

Du kan sätta upp lappar eller läsa andras lappar där det finns anslagstavlor, till exempel i affärer, trappuppgångar eller på andra ställen.

I dagstidningar och på Internet kan man hitta annonser om lägenheter som hyrs ut i andra hand. Att hyra i andra hand betyder att du hyr av en annan hyresgäst.

Flyttanmälan

Alla som byter adress måste anmäla den nya adressen till Skatteverket. Det kan man göra på deras hemsida. På Svensk adressändrings hemsida, www.adressandring.se kan du göra en flyttanmälan om du vill att posten ska skicka dina brev till din nya adress. Annars måste du själv kontakta alla som brukar skicka post till dig och berätta att du har flyttat.

Träna med film / luyện tập với video tại đây 

 

Lycka till ☺ och kom ihåg att du kan skriva till oss på hemsidan eller mejla till svafv2022@gmail.com

Chúc bạn may mắn, hãy nhớ rằng bạn có thể viết email cho chúng tôi trên trang wed hoặc gửi email đến svafv2022@gmail.com

Vänligen registrera dig som medlem för att få för att få vår senaste information så snart som möjligt.

Vui lòng đăng ký thành viên để nhận được thông tin mới nhất của chúng tôi sớm nhất có thể.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *