Lektion 33/Kurs C: Svenska högtider och traditioner/ Ngày lễ và truyền thống của Thụy Điển

1. Första april

“April, april, din dumma sill! Jag kan lura dig vart jag vill!”

Första april brukar man lura varandra. Många dagstidningar och nyhetsprogram har en annorlunda nyhet som inte är sann den dagen.

På 1960-talet till exempel försökte man lura TV-tittarna med en annorlunda nyhet. På den tiden var det inte vanligt med färg-TV. De flesta hade svart-vita TV-apparater.

På nyheterna sa man att om man drog en nylonstrumpa över sin svart-vita TV, så skulle programmen visas i färg. Det var många som drog en nylonstrumpa över TV:n den dagen.

2.Påsk

-Påsk är en stor helg i Sverige. Barnen är lediga från skolan en vecka när det är påsk. De har påsklov. Påsken kommer på våren, i mars eller april. Man firar påsken för att Jesus dog vid den tiden. En del svenskar går i kyrkan, men de flesta firar påsk utan att tänka på religionen.

Påsken börjar nuförtiden på en torsdag, skärtorsdagen. Barnen klär ut sig till påskkärringar. De har lång kjol, sjal på huvudet och målar kinderna röda med svarta prickar. De ska se ut som gamla gummor. De knackar på dörrar och frågar om godis eller lite pengar.

Förr trodde man att det fanns häxor, eller påskkärringar, som red på kvastar till Blåkulla varje år. Blåkulla är ett sagoberg, där häxorna träffas på skärtorsdagen

-Dagen efter skärtorsdagen är långfredagen. Det var dagen när Jesus dog. Långfredagen är helgdag. De flesta är lediga från jobbet. Många affärer är stängda. De flesta påsktraditionerna idag är inte kristna.

På lördagen, påskafton, äter svenskarna ägg som de har målat i olika färger. Man äter också olika sorters sill, lax, lamm, skinka och godis. Man brukar också gömma ägg ute i trädgården. Dem ska barnen leta upp. Den som hittar flest ägg vinner.

Söndag är påskdagen. Då sjunger man glada psalmer i kyrkorna, till minne av Jesus uppståndelse.

-Att äta ägg under påsken är en gammal tradition. Man tror att traditionen beror på att hönorna kommer igång med att lägga ägg vid påsktid. Det kan också bero på att man inte fick äta ägg under fastan. Fastan innan påsken var 40 dagar lång. Då åt man inte kött och ägg. Efter fastan åt man därför mycket ägg. Ägg är också en symbol för nytt liv. På våren börjar mycket i naturen att vakna till liv igen.

Detta är den helg på året då man äter mest godis i Sverige. Man ger påskägg av kartong till varandra fyllda med godis. Många sätter in påskris på borden. Det är kvistar från träd och buskar som man hänger små ägg och fjädrar i.

3.Valborgsmässoafton

Valborgsmässoafton är den 30 april. Den har fått sitt namn efter Valborg (ett kvinnonamn), som har namnsdag den dagen.

Den 30 april är en av vårens viktigaste dagar. Man hälsar våren välkommen och firar att vintern äntligen är slut. Det är vanligt att man träffas på kvällen när solen börjar gå ner och tänder en stor eld. Många sjunger också speciella sånger, där man hälsar våren välkommen.

Förr i tiden tände man eldar för att skrämma bort vilda djur, när man släppte ut korna efter den långa vintern. Men eldarna var också till för att skrämma bort onda andar och troll.

4.Första maj

Sedan år 1890 har arbetarna i hela världen firat första maj som sin dag. Nästan alla som arbetar är lediga från jobbet. Inom en del yrken måste man arbeta, till exempel inom sjukvården.

1938 blev första maj en helgdag i Sverige. Arbetarna samlas, ofta på något torg, och man går i demonstrationer tillsammans. I händerna har man plakat eller stora skyltar som man har gjort själv. På plakaten står det något man vill förändra i samhället, något man vill förbättra.

Man brukar gå igenom ett samhälle och samlas på någon allmän plats. Där sjunger man arbetarsånger och lyssnar på tal av politiker. Man har ofta röda flaggor som rör sig i vinden

5.Sveriges nationaldag

Den 6 juni firar man Sveriges nationaldag.

Två händelser gör att den 6 juni är vår nationaldag. Den 6 juni 1523 blev Gustav Vasa kung. Den 6 juni 1809 ändras regeringsformen i Sverige. Regeringsformen 1809 gjorde att Sverige blev ett mer demokratiskt land och svenskarna fick mer frihet.

Sedan 2005 är det en helgdag då de flesta är lediga från arbetet och skolan är stängd.

På nationaldagen har en del människor på sig nationaldräkt. Den ser olika ut beroende på vilken del av Sverige man kommer ifrån.

Det brukar vara fest på allmänna platser och i vissa parker för dem som vill fira Nationaldagen. Man sjunger sånger, hissar flaggan och fikar.

På en del platser brukar man välkomna nya svenska medborgare på nationaldagen

6. Midsommar

– I början av sommaren, när solen står som högst på himlen, firar man midsommar i Sverige. Midsommar är en fredag någon gång mellan den 19 och 25 juni. Man firar att sommaren och solen är tillbaka, att alla blommor och växter är här igen efter vintern och våren. Svenskarna firade midsommar långt före Sverige blev kristet. Före kristendomen var midsommar en fest till solen.

-På midsommarafton brukar man dansa runt en midsommarstång. Det är en stång som är klädd med löv och kransar av blommor.  Många vuxna och barn har också kransar av blommor i håret.

På midsommar brukar man äta sill, lax, färsk potatis, gräddfil och gräslök. Många vuxna dricker brännvin, som är sprit. Till efterrätt äter man färska jordgubbar med grädde.

– Förr i tiden var det tradition att en flicka skulle plocka sju sorters blommor mitt i natten då det var midsommar.

Hon fick inte prata, hon måste vara helt tyst. Hon skulle också plocka blommorna på sju olika ställen och klättra över sju olika staket, eller gärdsgårdar, som det hette förr.

Sen skulle hon lägga de sju blommorna under sin kudde. I drömmen skulle hon då se vem hon skulle gifta sig med.

-På många platser i Sverige reser man en midsommarstång i en park eller en stor trädgård. Alla kan komma och hjälpa till att klä midsommarstången med blommor och blad.

Sedan dansar man runt midsommarstången och sjunger gamla folkvisor. På kvällen brukar man träffas hemma hos familj och vänner och ha midsommarfest.

När man firar midsommar är det några som tar på sig folkdräkt. Dräkterna ser olika ut för olika delar av Sverige.

7.Kräftor och surströmming

Juli och augusti är våra vanligaste semestermånader. Då har många semester. Omkring den 20 augusti börjar skolorna igen.

  • Kräftskiva

I slutet av augusti är det vanligt att gå på kräftskiva. Det är en fest där man äter kokta kräftor.

Man kan köpa frysta färdigkokta kräftor som man tinar. Man äter dem kalla.

Kräftor smakar ganska mycket dill och salt. Man brukar äta dem tillsammans med bröd och ost. Ofta dricker man ett litet glas sprit till. Det kallas nubbe eller snaps. Samtidigt brukar man sjunga sånger som kallas nubbevisor eller snapsvisor.

En del tar på sig roliga hattar och dekorerar bordet med servetter och ljus med kräftmotiv. Varje år importerar Sverige ca 2 500 000 kg kräftor från bland annat Kina och Turkiet!

  • Surströmming

I Östersjön fiskar man strömming. Den kan man konservera på ett speciellt sätt så att den blir surströmming. Surströmmingen är mest populär i Norrland och det är också därifrån den kommer.

Surströmmingen har gamla traditioner. Förr i tiden brukade man konservera fisk genom att salta den i stora tunnor och låta den jäsa. I slutet av augusti är det premiär för årets surströmming. Man äter den rensad i fina bitar tillsammans med kokt potatis, gräddfil och hackad rödlök i ett tunnbröd.

Surströmmingen ligger i en konservburk. Man brukar öppna konservburken under vatten i vasken eftersom burken har tryck i sig. Den salta jästa lagen eller vattnet som fisken ligger i luktar mycket illa. Men fisken luktar inte illa, den är en delikatess. Den har en mild men mycket salt smak.

Om du ska prova att äta surströmming första gången, ska du göra det tillsammans med vänner, som har gjort det förut och som vet hur man ska servera den.

8.Älgjakt

På hösten kommer en tradition som många, men inte alla, firar. Det är dags för älgjakt!

Det finns många älgar i Sverige. För att de inte ska bli för många och skada skogen och orsaka för många trafikolyckor försöker man kontrollera antalet. Man får bara jaga älgar några månader på hösten och vintern.

Älgen är ett stort djur som lever i skogen. Man jagar älgar tillsammans i ett jaktlag och har jakthundar som letar upp älgarna. Varje jaktlag har ett eget område som de jagar på. Om man har ett litet område får man inte skjuta så många älgar, men om man har ett stort område får man skjuta fler. Man betalar en avgift till Länsstyrelsen för varje vuxen älg man skjuter. Länsstyrelsen är den myndighet som kontrollerar älgjakten.

På landsbygden betyder älgjakten mycket. Man skjuter cirka 80 000 älgar varje år i Sverige. Det finns många kilo kött i frysen när jakten är slut.

9.Alla helgons dag

Hösten är lång i Sverige. Morgnar och kvällar är mörka.

Någon gång i månadsskiftet oktober-november är det Alla helgons dag. Den dagen är inte alltid på samma datum. Den kan komma mellan den 31 oktober och den 6 november.

Då tänker man särskilt på döda släktingar och vänner. Man går till deras gravar och sätter ljus på gravarna. Kvällen före Alla helgons dag kan man se många små ljus på kyrkogårdarna.

10. Halloween

De senaste åren har traditionen Halloween börjat firas Sverige. Halloween är en mycket gammal tradition som kommer från Irland och Skottland från början. Därifrån kom Halloween till USA och sedan till Sverige. Den dagen är alltid den 31 oktober och är inte samma dag som Alla helgons dag.

Förr firade man en högtid på Irland som hette samhain. Man trodde att spöken och demoner var mer aktiva i slutet av oktober. Folk tog på sig skrämmande masker så att onda andar skulle tro att de också var andar och lämna dem i fred. Andra försökte göra onda andar snälla genom att bjuda på godis och sötsaker. Idag går barn från dörr till dörr och säger “Bus eller godis”. Det betyder: Vill du ge mig godis? Inte? Då busar vi istället.

På 1700-talet började man göra lyktor av kålrötter. Man satte ett ljus inuti dem för att skrämma iväg onda andar. I 1800-talets Nordamerika bytte man ut kålrötterna mot pumpor eftersom de var så vanliga och enklare att göra hål och skära i. Idag ser vi många människor som dekorerar sina trädgårdar och ingångar till husen med pumpor som man har skurit som ansikten.

Tusentals irländare emigrerade till USA på 1800-talet och tog med sig sina halloweentraditioner. Med tiden kombinerade man dem med liknande traditioner från Storbritannien, Tyskland, Afrika och andra delar av världen. På 1900-talet blev Halloween en populär helgdag i hela USA. Idag är det en helg som många affärer tjänar stora pengar på.

11.Advent

I månadsskiftet november-december är det advent. Advent betyder ankomst – Jesus har kommit till jorden. Man firar advent fyra söndagar före juldagen. Det är fyra ljus i adventsljusstaken.

Den första söndagen i advent, tänder man det första ljuset. Den andra söndagen, tänder man det andra ljuset och så vidare. I de flesta hem och på de flesta arbetsplatser, tänder man elektriska ljusstakar, som lyser upp i fönstren. Advent är också den tid när man väntar på julen. Advent är alltid på en söndag.

Första advent brukar affärerna ha julskyltning. Det betyder att de dekorerar sina skyltfönster med ljus, tomtar och andra saker som hör till julen. Alla affärer har öppet. Man spelar julmusik inne i affärerna och på gatorna utanför. Man har levande ljus, säljer varm glögg och rostade mandlar. Det doftar gott och det är fin stämning.

12.Nobeldagen

Den 10 december 1896 dog Alfred Nobel. Han uppfann dynamiten och blev mycket rik. Han var inte gift och hade inga barn. När han dog ville han att räntan av hans pengar skulle delas i fem delar. Pengarna skulle vara ett pris till dem som hade gjort viktiga saker inom fysik, kemi, medicin, litteratur och fredsarbete.

1901 delade man ut nobelpriset första gången. Man delar ut alla priser utom fredspriset i Stockholm. Fredspriset delar man ut i Oslo. Varje pristagare får en guldmedalj, ett diplom och en summa pengar. Summan kan variera. År 2012 var varje pris värt 8 miljoner kronor.

Sveriges kung Carl XVI Gustaf delar ut priset i Konserthuset i Stockholm. Sedan blir det en fin Nobelmiddag på kvällen i Blå Hallen i Stockholms stadshus. Varje år sänder TV direkt från Nobelfesten.

13. Lucia

Många orter i Sverige väljer varje år sin egen Lucia genom att människor får rösta bland bilder på vackra flickor i tidningen. Under en ceremoni, ofta i kyrkan, presenterar man sedan “årets Lucia” genom att man sätter en krans av lingonris och sju tända ljus på hennes huvud.

– På Luciadagen den 13 december brukar hon och hennes tärnor besöka hem för gamla människor, daghem och skolor. Där går de runt och sjunger “luciasången” och bjuder på kaffe och lussekatter. Ofta är också stjärngossar med, pojkar med vita långa skjortor och höga hattar med stjärnor på.

Många föreningar, företag, skolor, förskolor och privata hem har sin egen Lucia. Där barn, ungdomar och eller vuxna går tillsammans och sjunger. Det kallas luciatåg eller lussetåg.

Några har långa vita klänningar och är Lucia, tärnor eller stjärngossar, några är pepparkaksgubbar och några är tomtar. Det är vanligt att föräldrarna kommer till förskolan på Luciadagen och tittar på barnen som sjunger.

-Enligt en katolsk legend, eller berättelse, var Lucia en ung kvinna som bodde i staden Syrakusa på Sicilien.

Berättelsen säger att hon blev kär i en ung man som inte var kristen. Han tyckte att hennes ögon var mycket vackra, så hon rev ut sina ögon och gav dem till den unga mannen. Han blev då kristen. Gud gav då Lucia nya och ännu vackrare ögon.

Eftersom hennes namn betyder “ljus”, bad man till henne när man fick någon ögonsjukdom. Lucia dog den 13 december och därför gjorde katolska kyrkan den dagen till en minnesdag efter henne.

-Kristendomen kom till Sverige för över 1000 år sedan. Då kom också traditionen med Lucia.

Genom missförstånd kopplade man ihop namnet Lucia med Lucifer, kyrkans namn på Djävulen. Traditionen med saffransbullar på Lucia kom från Tyskland, där de från början kallades djävulskatter.

Man trodde att katten hade magiska krafter och användes av troll och andar. Därför heter idag saffransbullarna “lussekatter” = Lucifers katter.

14.Julen

Julen är årets största helg i Sverige. Det är en mycket gammal tradition att ha en fest mitt i vintern när natten är som längst och dagen är som kortast. Innan Sverige blev kristet brukade man ha en midvinterfest med mycket att äta och dricka. Man firade solens födelse, att dagarna blev längre och ljusare. Den kortaste dagen på året är den 22 december. Den kortaste dagen kallas vintersolstånd.

När Sverige blev kristet började man fira julen till minne av Jesus födelse istället, även om det exakta datumet för Jesus födelse inte är känt.

Idag är julen en fest för många människor. De flesta är lediga från arbetet eller skolan. Den mat man äter på julen är skinka, lutfisk, köttbullar, prinskorv, risgrynsgröt, frukt, nötter och godis. Många dricker glögg, en varm söt dryck med eller utan alkohol. Man har julgran och ger varandra julklappar.

Jultomten kommer hem till barnfamiljer, knackar på dörren och frågar om det finns några snälla barn därinne. Barnen svarar alltid att de har varit snälla, och då får de julklapparna.

Hela julhelgen är mellan den 24 till den 26 december. Den viktigaste dagen är julafton den 24 december. Idag har julen ingen stor religiös betydelse för de flesta svenskar. Det viktigaste är att man får vara tillsammans med familjen, äta gott och ha trevligt. Många reser långt för att vara tillsammans med sina släktingar.

Andra människor har inga vänner eller släktingar att vara tillsammans med. De tycker att julen är en hemsk tid då de känner sig extra ensamma.

15.Nyår

Årets sista dag kommer en vecka efter julen, den 31 december. Det firar man med att träffa vänner och familj och ha fest. Man äter god mat, till exempel lax, hummer eller någon annan delikatess. Sedan dansar man och när klockan närmar sig tolv på natten tar man fram champagne och glas.

Många sätter på TV:n och lyssnar när man räknar ner sekunderna före midnatt.

När klockan slår tolv skålar man i champagne, önskar varandra “Gott nytt år” och tänder fyrverkerier. Många lovar att man ska leva lite bättre nästa år, kanske sluta röka, börja motionera eller något annat. Det kallas för att man ger ett nyårslöfte.

Träna med film / luyện tập với video tại đây 

 

Lycka till ☺ och kom ihåg att du kan skriva till oss på hemsidan eller mejla till svafv2022@gmail.com

Chúc bạn may mắn, hãy nhớ rằng bạn có thể viết email cho chúng tôi trên trang wed hoặc gửi email đến svafv2022@gmail.com

Vänligen registrera dig som medlem för att få för att få vår senaste information så snart som möjligt.

Vui lòng đăng ký thành viên để nhận được thông tin mới nhất của chúng tôi sớm nhất có thể.

 

 

 

 

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *