Lektion 9/Kurs D: Från misslyckad till lyckad/ Học tiếng Thụy Điển SFI D

1. Läsförståelse/ Đọc hiểu : Från misslyckad till lyckad

Läraren Peter Dahlkvist minns sin egen skolgång.

Jag minns så väl min första skoldag. Jag hade väntat på den så länge, trots att den även var lite skrämmande. Första skoldagen var spännande för jag var så stolt över mig själv- den var ett bevis på att jag hade vuxit och blivit stor. Men den var också lite obehaglig, för allt kändes så allvarligt. Jag var så glad för att jag kunde säga “nu går jag i skolan”. Det är en speciell dag, tror jag, i alla barns liv. Det är starten på en lång och förhoppningsvis lycklig resa. Jag kan fortfarande komma ihåg min första fröken, mina första skolböcker, mina skolämnen och mina klasskamraters namn. Jag minns att lågstadiet, alltså årskurs 4 till 6, började intresset blekna och när högstadier började, årskurs 7 till 9, hade min lust att gå i skolan försvunnit helt och hållet. Och när jag tänker på första delen av gymnasietiden, så vet jag inte hur jag gjorde. Jag klarade mig med nöd och näppe. Det fanns ett inre motstånd hos mig som gjorde att jag hatade skolan.

Jag tror att allt började när mina föräldrar skilde sig. Jag var då tio år gammal och jag fick bo hos mamma. Jag kunde också bo hos pappa och hans nya fru varannan helg. Mina föräldrar var trötta och orkade inte anstränga sig för att hjälpa mig i början. Jag var ensam och hade inga syskon som jag kunde prata med. Jag fick klara mig på egen hand i skolan. Mina lärare var ibland bra, men de kändes ofta oengagerade. De duktiga lärarna var de som lärde oss hur vi elever kunde lära oss själva. Det fanns också de som var mycket ämneskunniga men usla på att förklara sina ämnen.

Jag tror att en bra lärare är den som verkligen kan motivera eleven. Han eller hon som får eleven att blir hungrig och villig att lära sig. Men mest av allt är det en lärare som får eleven att tro på sig själv- att eleven kan uppnå alla sina mål. Den positiva känslan jag hade som barn vid skolstarten höll alltså inte i sig, men allt vände halvvägs genom gymnasiet och det blev andå bra till slut. Jag klarade alla prov och fick goda betyg.

Idag jobbar jag själv som lärare. När jag tänker tillbaka på min egen skolgång så tänker jag att det hade varit omöjligt att lyckas utan de insatser som både jag själv och mina goda lärare gjorde. Mina föräldrars insatser var också, trots allt, en viktig faktor. De stöttade och uppmuntrade mig, kanske inte tiden närmast efter skilsmässan, men senare. Min resa genom skolan visar att det går att lyckas, att skotiden kan få ett gott slut- även om många år kan kännas jobbiga och tunga.

Ordlistan gäller texten ” Från misslyckad till lyckad”. Du reder ut ordklass, uttal och betydelse. Lexin och glosbe är den bästa hemsidan för dig att översätta nya svenska ord.

Dưới đây là danh sách từ trong đoạn Från misslyckad till lyckad”. Bạn tìm ra loại từ, cách phát âm, nghĩa của từ. Lexin và Glosbe là trang wed tốt nhất để bạn dịch từ mới tiếng Thụy Điển.

Svenska Ordklass Uttal Vietmesiska
att minnas
skrämmande
allvarlig
förhoppningsvis
en fröken
ett skolämne
en årskurs
att blekna
en lust
helt och hållet
med nöd och näppe
att anstränga sig
ämneskunnig
usel
att vända
att klara prov
ett betyg
att stötta
att uppmuntra
en skilsmässa

2. Uppgift : Svara på frågorna

  1. På vilket sätt var Peter Dahlkvists första skoldag både spännande och skrämmande ?
  2. På vilket staditum gick Peter när skolintresset började minska?
  3. Hur är en bra lärare?
  4. Vad var det som gjorde att det negativa vände till något positivt?
  5. Vad innebär det att “motivera eleven”?

Träna med film / luyện tập với video tại đây 

 

Lycka till ☺ och kom ihåg att du kan skriva till oss på hemsidan eller mejla till svafv2022@gmail.com

Chúc bạn may mắn, hãy nhớ rằng bạn có thể viết email cho chúng tôi trên trang wed hoặc gửi email đến svafv2022@gmail.com

Vänligen registrera dig som medlem för att få för att få vår senaste information så snart som möjligt.

Vui lòng đăng ký thành viên để nhận được thông tin mới nhất của chúng tôi sớm nhất có thể.

 

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *