Lektion 20/Kurs D: En språklärares erfarenheter / Luyện đọc hiểu tiếng Thụy Điển SFI D

  1. Läsförståelse/ Đọc hiểu

Vad är spåkinlärningens gåta? Varför gör vissa i vuxen ålder goda framsteg med ett språk, medan andra har mindre framgång? Vad beror denna växlande framgång på? För vissa tar det jättelång tid att lära sig ett nytt språk, medan det går undan för andra. Språkinlärning är en krävande process, som tar mycket tid och energi av den studerande. Alla typer av lärande kräver tålamod. Språkinlärning är alltså ingenting för en lat person som vill att saker och ting ska fungera ” av sig själv”, utan någon egen ansträngning.

Ju äldre man blir, desto svårare blir det att lära sig ett främmande språk. Det kan alltså vara extra kämpigt för just vuxna att tillägna sig ett nytt språk. Trots det finns det faktorer som gör språkinlärning i vuxen ålder möjlig. Motivation och vilja är exempel på sådana faktorer. Men det går inte att tvinga fram motivation hos en person. Man måste själv vilja lära sig, och har man ingen vilja att lära sig det nya språket så blir det ingenting av det hela. En annan viktig faktor, vid sidan av motivationen och viljan, är mod. En anledning till varför barn lär sig ett nytt språk snabbare är just detta. Barn är modiga. De är inte rädda för att göra bort sig, att uttala på fel sätt eller använda fel ord. Med andra ord hindras inte barnens språkinlärning av rädsla.

Man kan tycka att detta är orättvist, men vi är olika och vi lär oss på olika sätt. Traditionell klassrumsundervisning kan gynna vissa, men inte alla. En del lär sig språk genom interaktion och kommunikation. Det gäller alltså att var och en hittar sitt eget sätt och sin egen väg till det nya språket. En person tillägnar sig språket tack vare grammatiska regler och med penna och papper i handen. En annan lär sig via sociala kontakter och vänner. Oavsett vilken personlighetstyp du är, grammatiknörden eller den sociala, och oberoende av vilken sätt du föredrar- klassrummet eller ett kafe så måste du ha tålamod. Språkinlärning tar tid.

Ordlistan gäller texten ” En språklärares erfarenheter ”. Du reder ut ordklass, uttal och betydelse. Lexin och glosbe är den bästa hemsidan för dig att översätta nya svenska ord.

Dưới đây là danh sách từ trong đoạn ” En språklärares erfarenheter ”. Bạn tìm ra loại từ, cách phát âm, nghĩa của từ. Lexin và Glosbe là trang wed tốt nhất để bạn dịch từ mới tiếng Thụy Điển.

Link lexin

Glosbe

Svenska Ordklass Uttal Vietmesiska
en gåta
ett framsteg
en framgång
växlande
det går undan
krävande
ett tålamod
lat
att ungera
en ansträngning
ju… desto
främmande
kämpigt
att tillägna
att tvinga fram
vid sidan av
ett mod
att göra bort sig
att hindra
en rädsla
att gynna
var och en
oavsett
oberoende av

2. Uppgift : Svara på frågorna.

  1. På vilket sätt är språkinlärning ett krävande arbete?
  2. Vad kan påverka språkinlärningen positivt och negativt?
  3. Vad är viktigt att tänka på när man vill lära sig ett nytt språk?
  4. Varför kan klassrumsundervisning inte passa alla?
  5. Vad är gemensamt för alla typer av inlärning?

Träna med film (referenskälla) / luyện tập với video tại đây ( Nguồn tham khảo) 

Lycka till ☺ och kom ihåg att du kan skriva till oss på hemsidan eller mejla till svafv2022@gmail.com

Chúc bạn may mắn, hãy nhớ rằng bạn có thể viết email cho chúng tôi trên trang wed hoặc gửi email đến svafv2022@gmail.com

Vänligen registrera dig som uppföljning fanpage för att få för att få vår senaste information så snart som möjligt.

Vui lòng đăng ký theo dõi fanpage của chúng tôi để nhận được thông tin mới nhất của chúng tôi sớm nhất có thể.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *