Lektion 24/Kurs D: Finns det en idealfamilj? / Luyện đọc tiếng Thụy Điển SFI D

1. Läsförståelse/ Đọc hiểu

Här berättar några personer om sin uppväxt.

Pantrik

Jag är uppvuxen utan mamma. Hon dog när jag var två och ett halvt år. Hon led av en svår sjukdom som hon fick kort efter min födelse. Pappa berättar att hon inte kunde ta hand om mig under de åren, så han fick ta hela ansvaret. Vi hade det bra ända tills min pappa träffade en annan kvinna. Han hade under en lång tid träffat en kvinna utan att tala om det för mig. Jag fick reda på det när han en dag skulle gå på middag med en kollega från jobbet. Jag frågade vem kollegan var och han berättade då att hon hette Karin och att de skulle gifta sig någon gång i framtiden. Karin och pappa hade jobbat tillsammans i många år men de hade aldrig haft ett förhållande. Pappa var aldrig otrogen mot mamma. Men Karin kunde inte vara trogen mot pappa. Hon blev kär i en annan man, så hon dumpade pappa och bara stack iväg. Det är klart att jag är ledsen för hans skull, men det var ändå bra att hon visade sitt rätta jag och att de inte hann gifta sig med varandra.

Saranda

Jag har två mammor. Jag vet att det känns konstigt för vissa människor, men inte i dagens Sverige. Jag uppskattar verkligen min familj. Den betyder allt för mig. Vi har roligt tillsammans och tycker om att göra samma saker. För bara 50 år sedan hade det varit jättekonstigt, ja, till och med olagligt, om två kvinnor eller två män levde som par och var föräldrar. Men för mig har kärleken inga gränser, varken ålder eller kön. Vad spelar det för roll om man har två mammor, två pappor eller en av varje? Huvudsaken är att den som har valt att bli förälder tar sitt ansvar för barnens uppfostran. Alla- pappor och mammor måste kunna uppfostra sina barn.

Marie

Jag växte upp på landet. Min pappa var lantbrukare så han arbetade från tidigt på morgonen till sent på kvällen. Mamma var hemma och tog hand om mig och mina tre syskon. När pappa kom hem sent på kvällen hade mamma redan förberett maten och lagt oss i sängen. Pappa ville nämligen inte bli störd av barnens oväsen när han skulle äta sin kvällsmat. Vi tillbringade sällan tid tillsammans. Pappa var frånvarande för han var alltid upptagen med sitt arbete. Mamma var däremot  närvarande. Hon skojade med oss och uppmärksammade oss. Ingenting kunde förstöra hennes livsglädje. Hon var alltid glad och ställde upp för oss. Vad det än gällde och hur mycket hon än hade att göra så fanns hon där för oss. Trots att hon hade slitit och skött allt hushållsarbete, så försummade hon aldrig vårt behov av umgänge. Hon talade alltid till oss med kärleksfulla ord. Hennes kärlek till oss var och är ovärderlig.

Ordlistan gäller texten ” Finns det en idealfamilj? ”. Du reder ut ordklass, uttal och betydelse. Lexin och glosbe är den bästa hemsidan för dig att översätta nya svenska ord.

Dưới đây là danh sách từ trong đoạn ” Finns det en idealfamilj”. Bạn tìm ra loại từ, cách phát âm, nghĩa của từ. Lexin và Glosbe là trang wed tốt nhất để bạn dịch từ mới tiếng Thụy Điển.

Link lexin

Glosbe

Svenska Ordklass Uttal Vietmesiska
uppvuxen      
att lida      
en sjukdom      
att få reda på      
ett förhållande      
otrogen      
att bli kär      
att dumpa      
att sticka iväg      
att hinna      
olaglig      
huvudsaken      
en uppfostran      
att växa upp      
en lantbrukare      
att förbereda      
nämligen      
ett oväsen      
att förstöra      
att ställa upp      
att slita      
att sköta      
ett hushållsarbete      
att försumma      
ett umgänge      

2. Uppgift: Svara på frågorna.

  1. Varför var Pantriks mamma frånvarande?
  2. Hur fick Pantrik l information om sin pappas förhållande?
  3. Vad är det viktigaste för en förälder, enligt Saranda?
  4. Varför umgicks Marie och hennes syskon sällan med sin pappa?
  5. Hur visade Marie mamma sin kärlek till barnen?

Träna med film / luyện tập với video tại đây 

Lycka till ☺ och kom ihåg att du kan skriva till oss på hemsidan eller mejla till svafv2022@gmail.com

Chúc bạn may mắn, hãy nhớ rằng bạn có thể viết email cho chúng tôi trên trang wed hoặc gửi email đến svafv2022@gmail.com

Vänligen registrera dig som medlem för att få för att få vår senaste information så snart som möjligt.

Vui lòng đăng ký thành viên để nhận được thông tin mới nhất của chúng tôi sớm nhất có thể.

 

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *