Lektion 5: SBAR

1. Vad är SBAR? SBAR innebär en fastställd struktur för hur kommunikationen och informationsöverföringen ska gå till mellan olika individer, yrkeskategorier och verksamheter inom hälso – och sjukvården. S: situation B: Bakgrund A: Aktuellt tillstånd R: Rekommendation SBAR används för att presentera viktiga fakta på ett snabbt och effektivt sätt. SBAR används främst vid: Överrapportering…

Lektion 8: Infektionssjukdomar

Det finns flera olika infektionssjukdomar som kan ge svåra konsekvenser om man har ett nedsatt immunförsvar. Viktigt att veta hur man förebygger infektionssjukdomar och undviker att sprida smitta mellan vårdtagarna. 1. Bältros (Bệnh zona) – Vilka orsaker finns det till Bältros? Bältros orsakas av vari-cella zoster som är ett herpesvirus. Det är samma virus som…

Lektion 7: Tumörsjukdomar

1. Vilka orsaker finns det till tumörsjukdomar? Kan drabbas celler i alla organ, är kontrollerad celldelning. Benigna (godartade) och maligna (elakartade). Kan bilda dottersvulster i andra organ (metastaser). 2. Vilka symtom finns vid tumörsjukdomar? Symptomen varierar beroende på vilka organ som påverkas. Anpassa ditt stöd och din hjälp efter individens behov och önskemål. 3. Vilka…

Lektion 6: Hudsjukdomar

Huden är kroppens största organ och påverkas av ålder och sjukdom även blir känsligare. Eksem och psoriasis är vanliga hudsjukdomar som inte smittar. – Vilka orsaker finns det till hudsjukdomar? Båda sjukdomarna är väldigt lika och svåra att särskilja. Sjukdomarna beror på en inflammation i huden. Vid eksem har det yttersta lagret i huden skadats….

Lektion 5: Neurologiska sjukdomar och demenssjukdom

Hjärnan med dess nervsystem är oerhört komplext och styr vårt medvetande och hela kroppen. Du kommer nu att läsa om: 1. Parkinsons sjukdom  – Vilka orsaker finns det till Parkinsons sjukdom? Hjärnan behöver dopamin och vid Parkinsons sjukdom producerar hjärnan antigen för lite dopamin eller inget dopamin alls vilket gör att kroppens funktioner blir hämmade….

Lektion 4: Urinorganens sjukdomar

1. Njursvikt (Suy thận) – Vilka orsaker finns det till njusvikt? Njursvikt (njurinsufficiens) innebär att njuren slutar fungera som de ska. Vi har tvår njurar som har funktion är bland annat att rena blodet och transportera bort vätska. När njurfunktioner blir försämrad uppstår ett förgiftningstillstånd som heter uremi. Några orsaker till att njurarna skadas och…

Lektion 3: Matsmältningsorganens sjukdomar

Sjukdomar i matsmältningsorganen kan vara smärtsamma och plågsamma. En del av sjukdomarna kan utveckla sig till akuta tillstånd. 1. Oklara bukfall – Vilka orsaker finns det till oklara bukfall? Oklara bukfall är när det förekommer symtom med koppling till mag-tarmkanalen. Exempel på sådana sjukdomar är hepatit, gallsten, tarmvred, magsår, tumör med mera. – Vilka symtom…

Lektion 2: Andningsorganens sjukdomar

Andningsorganens sjukdomar gör det svårt för vårdtagare att andas ordentligt. Det kan vara akut eller pågå under lång tid. När man får andnöd vilket ofta gör att man blir rädd och får ångest. Därför behöver vård och omsorgspersonal både veta hur vi ska hjälpa vårdtagaren att göra andningen bättre och hur vi ska trösta och…

Lektion 1: Cirkulationsorganens sjukdomar

Cirkulationsorganen ingår av hjärta, blodkärl, kapillärerna och artärerna som har funktioner att rena vävnader och förse dem med syre. När cirkulationsorganen inte fungerar som de ska kan kroppen inte få syre och det kan snabbt bli ett livsfarligt tillstånd. Vanliga sjukdomar i cirkulationen är: 1. Kärlkramp ( Đau thắt ngực) – Vilka orsaker finns det…