1.Vad är insulin?
Insulin är ett hormon som reglerar blodsockret. Insulin bildas i betaceller som finns i bukspottskörteln.
2. Hur fungerar insulin?
När man äter bryts matens kolhydrater ned till socker, som strömmar ut i blodet från mag-tarmkanalen. Alla celler i kroppen behöver socker för att fungera. Insulinets uppgift är att “öppna” cellerna så att de kan släppa in sockret. Insulinet fungerar som en ” nyckel till cellerna”.
3. Hur många typer av insulin finns?
a. Basinsulin: ingår av medellångverkande insulin och långverkande insulin
– Ett medellångverkande insulin har effekt under 10 till 23 timmar. De tar man ofta en gång per dygn, vanligtvis till natten, som basinsulin. Det tar något längre tid innan de börjar verka, cirka en till två och en halv timme. Insulinet verkar som mest effektivt efter fyra till åtta timmar. Den totala effekten kan sitta i upp till 24 timmar.
– Ett långverkande insulin tas som basinsulin en gång per dygn, vanligtvis till natten men det kan även tas på morgonen. Om det behövs kan det långverkande insulinet Levemir tas två gånger per dygn. Insulinet börjar verka efter två till fyra timmar. Ett långverkande insulin verkar jämnare över dygnet och det ger ingen tydlig maximal effekt på samma sätt som med de mer snabbverkande typerna. Effekten sitter i under 16 till 28 timmar.
b. Måltidsinsulin: ingår av direktverkande insulin och snabbverkande insulin
– Direktverkande insulin tar man flera gånger per dag eftersom det har en kortvarig effekt, och börjar verka snabbt i kroppen. Insulinet tas strax före en måltid, tre till fyra gånger om dagen. Insulinet börjar verka efter ungefär 15 till 20 minuter och har som störst effekt efter cirka en halvtimme och upp till två timmar efter det att man har tagit sprutan. Effekten sitter i upp till cirka fem timmar.
– Snabbverkande insulin verkar snabbt och har någor längre effekt än direktverkande insulin. Man tar det inom en halvtimme före en måltid, vanligen tre gånger per dag. Insulinet börjar verka efter en halvtimme och effekten sitter i under cirka sex till åtta timmar. Effekten är störst efter en till tre timmar.
c. Blandinsulin eller mixinsulin
Det finns olika typer av blandinsulin. Den typen av insulin är blandningar mellan direktverkande och medellångverkande insulin i olika proportioner. Offast tas blandinsulin två gånger per dygn, vanligen till frukost och middag. Med blandinsulin kommer effekten efter 15 till 20 minuter. Det har störst effekt efter 30 minuter och upp till 12 timmar, och effekten sitter i under 10 till 24 timmar.
4. Förvaring av insulin
Den pågående insulinpenna förvaras i rumstemperatur och är hållbar i 4 veckor efter första injektionen. Märk öppnad insulinpenna med datum för att hålla koll på hur länge pennan är använd. Öppnad penna som förvaras i kylskåp är även den hållbar i 4 veckor. Den insulinpenna som används ska vara i rumstemperatur.
Insulin ska förvaras vid högst 25 grader. Om insulinet utsätts för stark värme kan det brytas ner och effekten av insulinet kan försämras. Var noga med att inte heller utsätta insulinet för starkt solljus. Insulin ska förvaras mörkt och kallt i kylskåp, 2-8 grader. Det är viktigt att inte placera insulinet nära frysfack eller kylelement då effekten förstörs om läkemedlet fryser.
Träna med film (referenskälla) / luyện tập với video tại đây ( Nguồn tham khảo)
Lycka till ☺ och kom ihåg att du kan skriva till oss på hemsidan eller mejla till svafv2022@gmail.com
Chúc bạn may mắn, hãy nhớ rằng bạn có thể viết email cho chúng tôi trên trang wed hoặc gửi email đến svafv2022@gmail.com
Vänligen registrera dig som uppföljning fanpage för att få för att få vår senaste information så snart som möjligt.
Vui lòng đăng ký theo dõi fanpage của chúng tôi để nhận được thông tin mới nhất của chúng tôi sớm nhất có thể.