I/ En huvudsats är en sats som kan stå själv, den behöver ingen mer information, t.ex. Det regnar ute. (Meningen börjar med ett formellt subjekt och därefter kommer verbet och sedan var det regnar). II/ En bisats kan inte stå själv, utan den behöver kompletteras med mer information, t.ex. … eftersom det regnar ute. (I…
1. Trots och trots att – Trots (som preposition) : Bara ordet trots som det används i texten. Här betyder ordet utan hänsyn till. Till exempel: Trots ett stressigt schema trivs hon bra på sin arbetsplats. Hon slutför alltid sina uppgifter i tid trots tidsbristen. Han klarade hela sitt arbetspass trots en skadad fot. –…
1. Underordnande konjunktioner (bisatsinledare) En del konjunktioner är underordnade. De kallas också bisatsinledare. Det betyder att de startar en bisats. 2. Till exemepel Exempel: (allmänt underordnande – påstående) att Jag vill, att alla ska läsa denna text. (följd) så att Jag sprang så att benen gjorde ont. (kausala – orsak) därför att, eftersom Jag blev arg, därför att hon var otrevlig. Jag blev arg, eftersom hon var otrevlig. (temporala – tid) när, innan, medan Jag började laga mat, när jag kom hem. Jag fick hjälp av henne, innan jag skrev provet. Jag diskade, medan min fru dammsög. (konditionala – villkor) om, ifall Jag vill gå på festen, om du går. Jag vill gå på festen, ifall du går. (koncessiva – motsats) trots att, fast, fastän, även om Jag klarade provet, trots att jag inte pluggat så mycket. Jag måste gå på lektionen, fast jag är sjuk. Jag åt lunch fastän jag egentligen var mätt. Jag vill se filmen, även om det är sent på kvällen. (finala…
1.Konjunktioner En konjunktion sätter ihop ord eller meningar av samma sort. Konjunktioner kallas också för bindeord. 2. Konjunktioner har olika funktioner: De kan vara sammanbindande: och, eller De kan visa en motsättning: men De kan förklara: för De kan visa en följd: så och Exempel: Jag gillar både kaffe och te. “och” binder ihop två substantiv Hon är pigg och glad. “och” binder ihop två adjektiv Han sitter och skriver. “och” binder ihop två verb Det är viktigt att vi pratar med varandra och att vi inte bråkar. “och” binder ihop två bisatser Jag dammsuger och min fru diskar….
Konjunktioner är bindeord och de binder samman satser eller satsdelar av samma slag. Våra vanligaste konjunktioner är och, men, samt, för och utan. Dessa och några fler kan du öva på i grammatikavsnittet konjunktioner. Här ska du få bekanta dig med några andra konjunktioner, nämligen både – och, varken – eller, antingen – eller. både – och : visar att det är två saker som gäller (plus och plus) Till exempel: Jag vill ha både en kopp kaffe och en kopp te varken – eller : visar att det inte är någon sak som gäller (minus och minus). Ordet varken betyder samma sak som inte. Till exempel: Hon kan varken sjunga eller spela piano = Hon kan inte sjunga och hon kan inte spela piano. antingen – eller visar att vi måste välja ett alternativ av två ( Det ena blir plus och det andra minus) . Till exempel: Du får antingen en kopp te eller en kopp kaffe. Träna med film / luyện…
Konjunktioner är or som binder samman satser och satsdelar av samma sort./ Liên từ là những từ nối các mệnh đề và các loại từ của mệnh đề cùng loại Till exempel: Hon skrattar men han gråter. = huvudsats + konjunktion + huvudsats Några vanliga konjunktioner är/ Một số liên từ thông dụng Och –…